More Posts Uncategorized

De 5 beste sollicitatievragen voor je kandidaten

June 15, 2018

author:

De 5 beste sollicitatievragen voor je kandidaten

6 min read

Sollicitatiegesprekken zijn de belangrijkste stap in het recruitmentproces. Het is de perfecte kans voor werkgevers om hun kandidaten te leren kennen en de juiste persoon aan te nemen. Wat we echter vaak zien is dat veel werkgevers moeite hebben om waarde te halen uit de gesprekken. Dit komt doordat werkgevers vaak enkele standaard vragen stellen waar de kandidaten vervolgens ingestudeerde antwoorden op geven die erg oppervlakkig zijn.

Sollicitatiegesprekken worden hierdoor gereduceerd tot een saaie rollenspel tussen twee verveelde mensen waarbij de sollicitant alleen maar sociaal wenselijke antwoorden probeert te geven. Dit is nadelig voor zowel de werkgever als kandidaat. De werkgever komt weinig te weten over de kandidaten en kan door de hoeveelheid sociaal wenselijke antwoorden de kandidaten moeilijk onderscheiden van elkaar. En de sollicitatie kandidaten krijgen niet echt de mogelijkheid om zich te kunnen laten zien.

Sollicitatiegesprekken moeten en kunnen anders! Hier zijn vijf originele vragen waarmee jij je kandidaten écht leert kennen en je je gesprekken een stuk interessanter maakt voor jezelf en de kandidaat.

1. Vertel me iets dat klopt, maar waar niemand het met je over eens is.

Deze vraag leidt vrijwel altijd tot een interessant en boeiend gesprek. Je vraagt namelijk kandidaten om hun mening te uiten op een creatieve manier. Het is belangrijk dat je als organisatie mensen aanneemt die durven hun mening te uiten en deze te onderbouwen. Met deze vraag kun je achterhalen hoe kandidaten nadenken over bepaalde zaken en of ze hun argumenten kunnen onderbouwen.

Je leert ook gelijk je kandidaten kennen op een persoonlijke manier. Doordat de vraag zo open is kunnen kandidaten allerlei soorten antwoorden geven. Dit geeft de kandidaten de mogelijkheid om zich te onderscheiden en maakt het voor jou ook makkelijker om de kandidaten goed te kunnen beoordelen.

Het kan zijn dat kandidaten antwoorden geven waar jij het totaal niet mee eens bent. Het is dan belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen verhitte discussie ontstaat. Je wil namelijk kijken of de kandidaten hun argumenten goed kunnen onderbouwen en toegeven wanneer ze ongelijk hebben. Zorg er dus voor dat je de kandidaat laat weten dat het antwoord niet perfect hoeft te zijn.

2. Welk advies zou je graag geven aan je vorige baas?

Het antwoord op deze vraag kan van grote waarde zijn. Kandidaten kunnen vertellen onder wat voor managementstijl ze graag werken en het beste uit de verf komen. Hiermee kun je als interviewer dan ook zien of een kandidaat past in het team of niet.

De manier waarop een kandidaat de vraag beantwoord is ook waardevol. De toon van het antwoord is een goede indicator of een kandidaat in staat is om op een normale manier feedback te geven aan mensen. Dit is erg belangrijk wanneer je kandidaat in teamverband moet werken bij jouw bedrijf.

Verder kun je uit het antwoord ook een idee krijgen over mogelijke problemen die kandidaten hebben gehad bij hun voorgaande werkgever. Dit is niet waar je je focus op wil leggen bij het voeren van sollicitatiegesprekken, maar het is toch wel belangrijk om hier iets over te weten. Je wil immers weten wie de persoon is die je aanneemt.

3. Wat inspireert jou?

Als je je kandidaten wil leren kennen op een persoonlijk niveau, dan is dit de perfecte vraag. Door het achterhalen van bronnen van inspiratie zul je de beweegredenen van kandidaten veel beter begrijpen. Dit is belangrijk, omdat je zo een beter idee krijgt over de motivatie van een kandidaat. En je wil uiteraard de meest gemotiveerde kandidaat aannemen.

Ook helpt deze vraag kandidaten om zich wat meer op hun gemak te voelen. Dit komt doordat de vraag specifiek over hun persoonlijkheid gaat in plaats het vragen naar bepaalde vaardigheden. Hierdoor zal het gesprek vanzelf wat informeler worden.

Ook op deze vraag kunnen de antwoorden van de kandidaten erg verschillen. Sollicitanten hebben hier echt de mogelijkheid om een indruk achter te laten. Dit is voor zowel jou als de kandidaat erg fijn.

Het kan voorkomen dat een kandidaat moeite heeft met het beantwoorden van deze vraag. Dit is normaal. Er zijn maar weinig mensen die hierbij stil staan. Het is dan ook belangrijk dat je kandidaten de tijd geeft om deze vraag te beantwoorden. Mocht een kandidaat hier niet direct antwoord op kunnen geven, dan kun je nog altijd afspreken om aan het eind van het sollicitatiegesprek terug te komen op deze vraag.

4. Als ik je 100.000 euro gaf om je eigen zaak te beginnen, wat voor zaak zou je beginnen?

Voor functies waarbij je ondernemende mensen nodig hebt is deze vraag erg waardevol. Je krijgt een goed idee hoe je kandidaten nadenken, wat voor ideeën ze hebben en hoe ze de beschikbare middelen zouden gebruiken om hun zaak succesvol te maken.

Ook kun je héél veel scenario’s schetsen aan de hand van deze vraag. Je kunt bijvoorbeeld verschillende problemen voorleggen waar de kandidaten tegen aan zouden kunnen lopen in hun onderneming om erachter te komen hoe ze deze zouden oplossen.

Deze vraag levert erg veel waardevolle informatie op vanuit de kandidaten. Je leert de kandidaten kennen op een persoonlijk niveau. Maar je test ook hun vaardigheden door te kijken hoe ze omgaan met eventuele problemen waar ze tegenaan zouden kunnen lopen.

5. Wat vond je van mij als interviewer?

Er zijn maar weinig werkgevers die feedback van de kandidaten vragen. Dit is een gemiste kans en zou dus veel vaker gedaan moeten worden. Een sollicitatiegesprek gaat er niet alleen om of de kandidaat een goede indruk maakt. Ook jij moet een goede indruk maken om de juiste mensen aan te trekken. Je vertegenwoordigt immers het bedrijf naar de sollicitanten toe. Jouw persoonlijkheid en manier van interviewen kan helpen de meest getalenteerde kandidaten te overtuigen om voor jouw bedrijf te komen werken of het kan ze juist compleet afstoten. Daarom is het belangrijk om na elk gesprek feedback te vragen van de kandidaten.

Deze vraag helpt ook gelijk om een indicatie te krijgen over hoe de kandidaat omgaat met druk. Het geven van feedback face to face op een moment dat de kandidaat al zenuwachtig is kan best moeilijk zijn voor een kandidaat. Dit is helemaal het geval wanneer kandidaten feedback moeten geven aan de persoon die bepaalt of ze een baan krijgen.

Conclusie

Het stellen van de juiste vragen bij een sollicitatiegesprek is héél belangrijk. De vragen die je stelt bepalen uiteindelijk of je de juiste kandidaat aanneemt of niet. Door het stellen van alleen de standaard vragen zul je je kandidaten niet goed genoeg leren kennen om de juiste beslissing te maken.

Met de sollicitatievragen in dit artikel kun je de kwaliteit van de antwoorden van de kandidaten enorm verbeteren. Je geeft de kandidaten ook meer ruimte om zich echt te onderscheiden. Tegelijkertijd maak je de gesprekken leuker voor zowel de kandidaat als voor jezelf. Doordat de vragen open zijn en ruimte bieden voor verschillende soorten antwoorden daag je je kandidaten uit. Ook wordt een sollicitatiegesprek op deze manier wat informeler wat ook voordelig is om je kandidaten beter te leren kennen op persoonlijk niveau.

Other articles you might like

Simran is a Growth Marketer at Recruitee. He believes that hiring is the most important process in any company looking to grow and wants to help companies automate and optimize their hiring.
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *